Koľko jedál denne odporúča ajurvéda.

Toto je často diskutovaná téma a na nete môžete nájsť súčasne niekoľko ajurvédou prezentovaných  prístupov a alternatív. Je to preto, lebo ajurvéda prekonala na svojej ceste z Indie na západ niekoľko úprav, ktoré síce nie sú úplne v jej prospech, ale boli nutné na to, aby západní ľudia dokázali prijať a aplikovať ajurvédu vo svojich životoch.

Tradičná ajurvéda vychádza z pôvodných ajurvédskych spisov a snaží sa dnešného človeka prispôsobiť ajurvéde.  „Moderná“ ajurvéda sa snaží prispôsobiť ajurvédu dnešnému človeku. V tom je ten rozdiel. Tak sa na to teraz spolu pozrime.

Joga – rodná sestra ajurvédy nás učí, že jogín, svätec alebo duchovná osoba (spoločný výraz je Yogi), jedáva jedno kompletné jedlo za deň.

Zvyšok je ovocie, mlieko alebo bylinkové čaje.

Bežní ľudia žijúci „normálny život“ s nedostatočnou disciplínou (podľa jogy) jedávajú dvakrát denne. Tí sa nazývajú Bhogi.

Ľudia, ktorí jedávajú trikrát denne sú permanentní pacienti, stále chorí ľudia. Tí sa nazývajú Rogi.

A tí, čo jedávajú štyri a viackrát, sú považovaní takmer za mŕtvych. Fyzicky aj spirituálne.

Otázka teda je, či chceme byť Yogi, Bhogi alebo Rogi 🙂

Tento prístup by mohol byť akási norma a východisko aj pri zohľadnení nášho podnebného pásma a nášho štýlu života. Dve kompletné jedlá denne, vhodne skombinované s čerstvým ovocím a čajmi z liečivých bylín. Pre zdravých ľudí. Pre všetkých ostatných je potrebné túto otázku konzultovať s lekárom alebo ajurvédskym terapeutom.

Ľudia typu Váta alebo ľudia so zdravotnými problémami, ktoré spôsobuje dóša Váta ( podrobne sa tým zaoberáme v našej Škole praktickej ajurvédy), by mali mať teplé a výdatné raňajky, napríklad obilné kaše  s mliekom, datlami, hrozienkami a k tomu tráviaci čaj alebo teplý nápoj horkej chute. Hlavne v chladnejšej časti roka. Ďalej teplý plnohodnotný obed a na večeru ajurvédsky elixír, o ktorom sa učíme v Škole ajurvédskej liečby jedlom z vareného plnotučného mlieka s vhodným korením, mandľami, ghí, medom a bylinkami.

Ľudia typu Kapha alebo so zdravotnými problémami typu Kapha by mali raňajky úplne vynechať. Výnimka je nápoj horkej chuti, grapefruit alebo jabĺčko.

Ľudia typu Pitta sú výnimka, oni často musia jedávať 3 a niekedy aj viac jedál denne.

Indický ajurvédsky lekár, filozof a svätec Sušruta a autor jedného zo základných ajurvédskych spisov Sušruta samhita, nás učí, že jedlo je treba prijímať dvakrát denne na základe pozorovania svojho trávenia.

Ak človek pravidelne a bez problémov vylučuje, cíti ľahkosť v tele, má jasné zmysly, vtedy by mohol jedávať jedno jedlo ráno a jedno večer pred západom slnka, žalúdok by mal byť pred druhým jedlom úplne prázdny a ľahký, mal by cítiť pravý hlad a jeho dóša Váta by mala byť v normálnom stave. ( Pod pojmom pravý hlad tu rozumie prirodzený signál tela na strávenú potravu a vyprázdnení žalúdok, na rozdiel od nepravého hladu, ktorý býva spôsobený buď len potrebou nejakej chute, alebo emóciami, prípadne nudou).

Manifestovanie pravého hladu by malo byť pre rozumného človeka dostatočným signálom na to, aby prijal ďalšie jedlo. Inak tráviaci oheň v žalúdku začne namiesto potravy stravovať tkanivá a životnú energiu. Je potrebné počúvať svoje telo a naučiť sa rozlišovať medzi rôznymi „výzvami“ mysle a skutočným hladom, kedy je predošlé jedlo už strávené a žalúdok prázdny.

Ajurvéda odporúča prestávku medzi dvomi jedlami počas dňa minimálne tri hodiny.

Sami na sebe ale môžeme pozorovať, koľko nám trvá strávenie rôznych typov jedla a kedy už cítime pravý hlad. Ak jedávame jedlo skôr, ako je to predošlé strávené, tak vzniká tzv. Manda agni – spomalené trávenie a tvorba veľkého množstva metabolických toxínov. To je zvlášť dôležité pri raňajkách. Ak cítime, že jedlo z predchádzajúcej večere je strávené, tak si môžeme dať raňajky. Inak to nie je pre nás zdravé.

Ak jedávame jedlo tak, že prestávka medzi dvomi jedlami je príliš dlhá, tak zvýšená Váta nám môže zapríčiniť nechutenstvo.

Tu sa ako vo väčšine prípadov opäť vynára potreba konzultácie s ajurvédskym terapeutom na základe stanovenia individuálnej ajurvédskej konštitúcie človeka a aktuálnych zdravotných problémov.

Ďalší veľký ayurvédsky učiteľ Čaraka nás učí, že zdravotné problémy nám spôsobuje, ak konzumujeme zdraviu prospešné jedlo skombinované s jedlom, ktoré nášmu zdraviu neprospieva.

Podrobne sa to učíme v Škole ajurvédskej liečby jedlom.

Ďalej nás učí, že choroby si spôsobujeme, ak prijímame nedostatočné alebo naopak príliš veľké množstvo jedla v nepravidelných intervaloch. A na záver, že choroby vznikajú, ak konzumujeme jedlo ešte pred tým, kým to predošlé nebolo strávené. Toto je asi najdôležitejšia podmienka.

Ajurvéda nás učí, že aj ročné obdobie má vplyv na konzumovanie jedla. V období, keď sú dni krátke a noci dlhé, je treba tie odporúčané dve porcie jedávať ráno a  na obed. Je to preto, lebo náš tráviaci oheň v žalúdku je ovplyvňovaný najväčším ohňom našej sústavy – slnkom. Slnko má na vylučovanie tráviacich enzýmov veľký vplyv. Keď horí tráviaci oheň ( vylučovanie tráviacich enzýmov ) silno, je potrebné prijať hlavné jedlo dňa.

Preto ja z praktických dôvodov odporúčam pre svojich klientov dať pozornosť kvalitnému plnohodnotnému obedu, ktorý dokážeme dobre stráviť, lebo nám pomáha slnko. Ak to ľudia nedodržiavajú, tak obvykle prijímajú hlavné jedlo dňa až doma, keď sa stretne celá rodina, často po západe slnka. A to je oveľa horšia alternatíva.

Počas ročnej doby keď sú dni dlhšie ako noc, je vhodné posunúť tie odporúčané dve jedlá na obed a večeru.

Takže ak si to všetko zhrnieme:

Ajurvédsky ideál sú dve jedlá denne. To je samozrejme všeobecná norma a v ajurvéde platí individuálny prístup. Faktom je, že podľa názorov viacerých ajurvédskych a jogových odborníkov prijímame o 75% viacej jedla, ako naozaj potrebujeme. Väčšina chorôb vzniká práve z tohto prebytku, ktoré telo nedokáže v plnej miere premeniť na živiny a metabolický odpad vytvára to, čo voláme civilizačné choroby.

Určite ste už cez médiá zaregistrovali pojem bretarián. Človek, ktorý žije úplne bez jedla alebo prijíma nepravidelne len také malé množstvo jedla, ktoré podľa všeobecnej medicíny nestačí na udržanie základných životných funkcií. Sám som mal možnosť dvoch takýchto ľudí diagnostikovať a výsledok bol taký, že som ešte nikdy predtým a ani potom nenameral pri ajurvédskej diagnostike takú perfektnú harmóniu a homeostázu.

Na jednej z posledných medzinárodných bretariánskych konferencií jej účastníci skonštatovali, že približne 200.000 ľudí na svete žije takýmto spôsobom a niektorí už majú aj deti, ktoré po skončení kojenia nejedia žiadnu pevnú stravu. Za „tajomstvom“ ich prijímania energie stojí védske učenie o životnej energii – práne. Podľa ich teórie človek nepotrebuje jedlo, ale energiu, ktorú toto jedlo prináša. Ak dokážeme prijímať energiu priamo, tak môžeme vylúčiť jej sprostredkovateľa – jedlo a ušetriť si tak veľa energie spojenej s jeho nakupovaním, prípravou, so samotným trávením a následnou liečbou chorôb, ktoré jedlo spôsobuje.

Náš najznámejší bretarián – Peter Starec – to vysvetľuje na svojich prednáškach tak, že tento kód je v samotných slovách JEDlo, pOTRAVA.

Ajurvéda takúto teóriu nepresadzuje, naopak učí o chutnej, výživnej strave prijímanej v správnom množstve a v správnom čase, s ohľadom na individuálnu konštitúciu človeka.

Pri otázke o počte jedál denne sú prirodzené naše zdravé a prirodzené signály tela. Prirodzené inštinkty nášho tela človek dnešnej doby stráca okolo šiesteho roku života. Vďaka životospráve spojenej so školou,  návštevami starých rodičov a kontaktom s kamarátmi, tieto „prerobia“ dieťa a prirodzené inštinkty tak stratí. Zvlášť ak začne konzumovať rafinovaný cukor, mäso, čipsy, dochucované nápoje… Preto sa málokto z nás môže spoliehať na vetu „veď telo vie, čo je preň dobré“. Túto frázu často používajú moji klienti závislí od cukru, alkoholu, nikotínu, kofeínu…

Riešením je podľa mojej praxe samozrejme návrat k pôvodným prirodzeným a spásnym inštinktom nášho tela. K jeho skutočnej múdrosti. A cesta vedie cez absolútnu očistu tela, aby sa prirodzené inštinkty obnovili. Aby sa obnovili naše chute a nepotrebovali stimulanty, aby sa obnovili naše zmysly a nepotrebovali umelé pomôcky. Vtedy sa spolu s poznaním ajurvédy sami dokážeme dopracovať k tomu kedy, čo a koľko jesť a dokážeme to zaviesť do života. A cestu k tomuto ideálu nám ukazuje ajurvéda.

Miro Maduda Bhaktanand
Učím ľudí, ako vziať zodpovednosť za svoje zdravie do vlastných rúk podľa ajurvédy. Učím ľudí, ako vziať život do vlastných rúk podľa duchovného odkazu jogy. Viacej informácií o mne si prečítajte tu>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • Nejnovější příspěvky
  • Rubriky
  • Nájdite konečné riešenie očisty Vášho tela

    Stiahnite si bezplatne ebook AJURVÉDSKY DETOX, KRÁĽ DOKONALEJ OČISTY A ZDRAVIA a objavte tajomstvo najdokonalejšej očisty

  • KONTAKT

    Iniciala s.r.o
    Dr.Lajčiaka 99
    032 42 Pribylina
    IČO: 44549580

    Ing.Miroslav Maduda

    miroslav@ayurvedainfo.sk

    +421 915 850 255