Káva a ajurvéda.

Keď sa ma ľudia pýtajú, či ja ako propagátor ajurvédskej výživy dodržujem v praxi to, čo učím, smutne skonštatujem, že áno, ale len na 90%. Tie chýbajúce percentá k „dokonalosti“ je pitie kávy. Môj každodenný životabudič, moja verná spoločníčka pre chvíle pohody, moja „múza“ pri tvorbe blogov…

Aby som si trochu upokojil svedomie, tak čítam všetky dostupné štúdie a články o zdravotnom pôsobení kávy a vždy sa poteším, keď výskumníci zverejnia nejakú pozitívnu informáciu o káve.

Kávu podľa štatistík pije okolo 70% dospelej populácie Európy a je kótovaná na komoditnej burze ako jedna zo strategických potravín.

Neviem, či je to preto, že je to obrovský biznis a výrobcovia a predajcovia kávy financujú vypracovanie ďalších a ďalších výskumov o zdravotných účinkoch kávy, alebo preto, že to je naozaj pravda. Médiá však vytvárajú o káve čoraz pozitívnejší obraz.

Ak si vygooglite napríklad ASIC – Association for science and information on coffee a pozriete si témy medzinárodných konferencií o výskume kávy, zistíte, že vedci nárast pozitívnych tvrdení o pití kávy zdôvodňujú tým, že terajšie výskumy sa zameriavajú na pozitívne účinky, kým tie predošlé na negatívne účinky pitia kávy na ľudský organizmus. Hmm…

Moje prednášky o ajurvéde obvykle začínam konštatovaním, že v našom dualitnom svete v akejkoľvek jeho oblasti existujú vedľa seba vždy dva koncepty – ľudský a božský. Ľudské koncepty sa vyznačujú nedokonalosťou a potrebou neustálych korekcií a tie božské sú dokonalé, trvalo udržateľné a nepotrebujú sa meniť. Zvlášť výrazne to vidno v oblasti zdravia a výživy.

A myslím, že koncept škodlivosti/neškodlivosti kávy to nádherne demonštruje.

Pozrime sa na to teda bližšie.

Hádam najsilnejší z tromfov pre pitie kávy ako lieku sú niektoré výsledky štúdie European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC), ktoré tvrdia, že bol robený výskum na vzorke pol milióna ľudí z desiatich krajín v dĺžke 16 rokov. V ňom sa uvádza, že skupina ľudí, ktorá denne pila najvyššie množstvá kávy, mala výrazne nižšie riziko úmrtia na zažívacie, obehové a mozgové choroby oproti tej, ktorej členovia kávu nepili vôbec.

Tiež tvrdí, že u týchto ľudí bola zistená silnejšia imunita a nižší zlý cholesterol oproti ľuďom, ktorí kávu nepili. Ak mladé ženy a ženy v strednom veku pili jednu šálku kávy denne, tak ich riziko cukrovky sa znížilo o 13%. ( Existujú však štúdie, ktoré dokazujú opak).

Tiež bol robený výskum na mužoch a ženách vo veku 45 – 70 rokov, u ktorých bolo zistené zníženia výskytu diabetu o 67%, ak pili 12 !!! šálok kávy denne. U mužov, ktorí pili 6 a viac šálok kávy denne bola znížená pravdepodobnosť rakoviny prostaty signifikantným spôsobom.

1 až 4 šálky kávy denne vraj znižujú riziko Parkinsonovej choroby o 47%.

Na druhej strane existuje veľa štúdií negatívneho vplyvu kávy na ľudský organizmus a ich závery poukazujú hlavne na negatívny účinok na nervový systém. Týka sa to hlavne hormónu (DHEA čo je dehydroepiandrosterón) zodpovedného za opravu poškodených buniek a tkanív, kognitívne funkcie a ochranu pred stresom. Z neho sa v tele vyrábajú ďalšie dôležité hormóny.

Preukázaný je aj vplyv kávy na dopamín, ktorý robí veľa pozitívneho a príjemného, ale mozog si nárokuje na ďalší a ďalší doping dopamínom, čo núti človeka piť kávu znova  a znova a zvyšovať dávky.

Je potvrdené, že pitie kávy prekysľuje organizmus, zvyšuje zápalové procesy v tele a podporuje vznik niektorých typov infarktu. Kofeín podľa niektorých štúdií spôsobuje nespavosť a únavu.

Pitie kávy zvyšuje krvný tlak, odčerpáva telu potrebné minerály a spája sa so srdcovou arytmiou. Zvyšuje riziko obličkových kameňov a hlavne u žien spôsobuje rednutie kostí.

Spája sa so žalúdočným refluxom a pálením záhy.

Ak sú akékoľvek informácie vytrhnuté z celkového konceptu, tak často pôsobia veľmi pozitívne alebo veľmi negatívne.

Vždy, keď informačný zmätok nášho dualitného sveta v oblasti zdravia dosiahne vrchol, siahnem po ajurvéde.

Podľa ajurvédy sa prijímanie externých stimulantov na dodanie energie organizmu podobá bitiu koňa, ktorý už nevládze. Síce ešte nejakú cestu prejde, ale potom odpadne a viac nevstane.

Podobná situácia sa deje v našom tele pri pití kávy, keď nadmernou tvorbou hormónov potrebných na zvýšenie výkonu vyčerpávame nadobličky a žijeme potom „na dlh“. To sa dá „beztrestne“ vydržať len nejaký ohraničený čas.

Aktivácia dopamínu pitím kávy vytvára návyk. V ajurvéde sa hovorí, že droga volá do tela ďalšiu drogu. Napríklad príjem veľkého množstva rafinovaného cukru vyvolá túžbu po horkej chuti kávy a tá si postupne vyžiada cigaretku a k tomu sa hodí brandy… podobne jedenie mäsa vyvoláva potrebu alkoholu, aby sa dobre strávilo …

Naviac kofeín v káve funguje nárazovo – prudký nárast a prudký pokles, a to sa u kávičkárov odráža nielen na energetickej krivke – pozrite sa na kávičkára ráno po prebudení a pochopíte, o čom píšem – ale aj na kolísaní nálady a emócií. Emočný tobogán J.

Podľa ajurvédy vplýva káva na myseľ človeka kvalitou Rajas – čo je kvalita nepokoja, vytvárania ďalších a ďalších túžob. Rajas je nútený pohyb bez ohľadu na výsledok alebo hlbší zmysel, ktorý v nadbytku vytvára utrpenie. Podporuje hnev, kritiku, posudzovanie …To je pravým opakom toho, aká má myseľ byť . Len pokojná myseľ v kvalite dobra ( Satva) vie vyprodukovať dobré a trvalo udržateľné myšlienky a spásne riešenia problémov.

O to sa práve snaží meditácia. K tej sa utiekajú vyhorení menežéri a podnetmi prestimulovaní ľudia dnešnej doby. Pretože príliš veľa nepokoja, príliš veľa podnetov a príliš veľa stimulácie, napríklad aj kofeínom, vedie k vyhoreniu človeka.

Okrem toho káva podľa ajurvédy veľmi dehydruje organizmus a škodí zažívaciemu traktu.

Aj keď jej vysoký obsah antioxidantov nemožno prehliadnuť, hlavnou otázkou je, či všetky jej liečebné efekty pre organizmus nevieme dosiahnuť inými bylinami, ktoré pri dlhodobom používaní nepoškodzujú organizmus tak veľmi ako káva. A myslím, že to je aj odpoveď ajurvédy.

Pitie kávy podľa ajurvédy môže dosiahnuť liečebný význam, ak rozumieme ako funguje a ak ju budeme v prípade potreby ako liek používať. Nie ako jedlo resp. každodenný nápoj, ale ako liek. Pričom využijeme jej horkú vlastnosť pre liečbu ľudí s problémami Kapha. Podrobne sa o vlastnostiach potravín a ich vplyve na naše zdravie učíme v našej Škole praktickej ajruvédy a v našej Škole ajurvédskej liečby jedlom.

Pre ľudí Váta konštitúcie káva škodí tým, že ešte viac rozkolíše ich premenlivosť a nestabilitu na fyzickej, energetickej a emocionálnej úrovni.

Ľudom Pitta konštitúcie káva škodí jej zahrievajúcim účinkom, aciditou a prílišnou stimuláciou, ktorú Pitta typ obvykle nepotrebuje.

Najvhodnejšia je káva pre ľudí Kapha ako stimulant, ktorý takíto ľudia často potrebujú.

Podľa ajurvédy sa tiež káva nemá piť na lačný žalúdok a nemá sa užívať dlhodobo z dôvodu možnosti vzniku chronických chorôb v spojitosti s poškodením žalúdočnej steny a záťažou nervového systému.

Káva ako liek v správnom množstve, čase a pre správnu konštitúciu sa môže použiť napríklad po výdatnom obede na podporu trávenia, povzbudenie práce žlčníka alebo rozhýbanie peristaltiky… ale na všetko toto má ajurvéda množstvo iných menej diskutabilných riešení.

Práve som dopísal blog a dopil svoju inšpiračnú kávu a mám z toho teraz zmiešané pocity 🙁

 

 

 

Miro Maduda Bhaktanand
Učím ľudí, ako vziať zodpovednosť za svoje zdravie do vlastných rúk podľa ajurvédy. Učím ľudí, ako vziať život do vlastných rúk podľa duchovného odkazu jogy. Viacej informácií o mne si prečítajte tu>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • Nejnovější příspěvky
  • Rubriky
  • Nájdite konečné riešenie očisty Vášho tela

    Stiahnite si bezplatne ebook AJURVÉDSKY DETOX, KRÁĽ DOKONALEJ OČISTY A ZDRAVIA a objavte tajomstvo najdokonalejšej očisty

  • KONTAKT

    Iniciala s.r.o
    Dr.Lajčiaka 99
    032 42 Pribylina
    IČO: 44549580

    Ing.Miroslav Maduda

    miroslav@ayurvedainfo.sk

    +421 915 850 255