Jogurtové lasí

Lasí je známy indický nápoj vyrobený z jogurtu, ktorý sa v ajurvéde využíva ako nápoj napomáhajúci tráveniu jedál. Ak ste sa s jeho chuťou už stretli, tak viete, o akej dobrotke hovorím.  Naviac je táto dobrotka liečivá:)

Škole ajurvédskej liečby jedlom sa učíme, ako správne vyrábať a konzumovať výrobky z kravského mlieka, ktoré je v rámci poslednej módnej stravovacej internetovej vlny dosť zatracované.

O význame kravského mlieka pre zdravý rozvoj fyzického tela, jemných štruktúr mozgu, inteligencie, lásky a spirituality sa učíme v našej Škole praktickej ajurvédy.

Žiaľ, zažívacie trakty mnohých ľudí, ktoré sú zanesené metabolickými toxínmi vplyvom nesprávnej stravy, netolerujú mliečnu bielkovinu alebo mliečny cukor a pokiaľ sa tieto zažívacie orgány neprečistia, tak hovoríme o intolerancii na mlieko. Je to taký paradox, keďže fyzicky patríme k cicavcom a dávne a overené poznanie ajurvédy hovorí o kravskom mlieku samé superlatívy. A nie je to len tým, že krava bola v Indii posvätná… posvätná bola možno práve preto, že dáva človeku takýto nektár.

Lasí je špeciálny nápoj, ktorý negatívny vplyv kravského mlieka na zahlienených jedincov s rôznymi intoleranciami eliminuje hneď tromi spôsobmi.

V prvom rade sú to baktérie, ktoré vytvárajú z mlieka samotný jogurt. Vďaka ich činnosti je jogurt „predtrávený“, a tým je pre ľudský organizmus stráviteľnejší.

V druhom rade je to fakt, že pri výrobe lasí sa jogurt riedi s vodou, čím sa ešte viac zľahčí jeho trávenie.

V treťom rade je to miešanie tohto nápoja s tráviacim korením, ktoré zahlieňovaciu schopnosť mlieka eliminuje a strávenie mliečnej bielkoviny a mliečneho cukru výrazne uľahčuje.

Lasí sa vyrába nasladko alebo naslano.

Najskôr sa zameriame na lasí naslano, ktoré využijeme na podporu trávenia.

Potrebujeme k tomu kvalitný biely jogurt, vodu, rascovec rímsky, štipku mletého čierneho korenia, štipku čiernej himalájskej soli a čerstvú petržlenovú vňať.

Na panvici nasucho orestujeme mletý rascovec rímsky, aby sa aktivizoval a nádherne rozvoňal, a pridáme ho do džbánika, do ktorého sme už predtým dali jogurt a vodu. Ak máme rascovec celý, to znamená nepomletý, tak opražíme nasucho celé semienka a tie potom pomelieme na mlynčeku na kávu alebo roztlčieme v mažiari. Do nádoby pridáme ešte trochu mletého čierneho korenia, štipku čiernej himalájskej soli a petržlenovú vňať a všetko spolu zmixujeme. Pomery korenín si tiež „vytechujeme“ praxou. Na korení nie je potrebné veľmi šetriť, lebo jogurt zjemňuje jeho účinky. Ak niekto nemá rád chuť rascovca rímskeho, môže použiť obyčajnú mletú rascu alebo mletý koriander.

Nápoj je hotový.

Pomery jogurtu a vody sa podľa jednotlivých receptúr menia od 4:1 až ku 2:1. Je to vec chuti. Ak má niekto problém s trávením mlieka, pridá si do lasí viacej vody. Ak je niekto milovník hustých mliečnych koktailov, tak si jogurt rozriedi len troškou vody. Je to individuálne. Ja preferujem viac vody, aby ľudia, pre ktorých varím, nemali problém s trávením samotného jogurtu.

Kulinárski experimentátori môžu pridať do lasí naslano trochu citrónovej šťavy a trochu hnedého cukru.

Takto naslano pripravené lasí je vhodné používať ako tráviaci nápoj a po troške zapíjať hlavné jedlo alebo nápoj pomaly vypiť po jedle.

Dôležité je, aby mal izbovú teplotu a nebol chladený, čo by zahasilo tráviaci oheň. Korenie, obsiahnuté v lasí, spolu so soľou a kyslou chuťou podporuje strávenie jedla a elimináciu metabolických toxínov. Jogurt prináša do tráviaceho traktu prospešné acidofilné baktérie.

Možno poznáte tento nápoj vo verzii nasladko podávaný s ľadom. Je to verzia, ktorá sa užíva v horúcich letných mesiacoch, ale ajurvéda neodporúča veľmi studené nápoje a ani nápoje s ľadom. Nie sú vhodné ani na trávenie a tepelný šok, ktorý spôsobia, má bumerangový efekt.

Samotné lasí má ochladzujúci účinok na telo aj bez ľadu. V chladnejších mesiacoch kompenzujeme tento ochladzujúci účinok pridávaním zahrievacieho korenia.

Lasí si môžeme pripraviť aj na sladký spôsob. Ale pozor, je to prudko návyková zdravá dobrotka.

Najznámejšie je mangové lasí. To sa vyrába tak, že do vodou nariedeného jugurtu pridáme rozmixované mango a ochutíme medom.

Ďalej je známe banánové lasí, ktoré sa robí s rozmixovaným banánom, vanilkou a mletým kardamonom.

Ak použijeme letné plody ako maliny, jahody, čučoriedky, broskyne, ríbezle, tak dostaneme fantastické letné osviežujúce lasí. Dochucuje sa tmavým cukrom a môže sa pridať korenie, ktoré ladí so sladkou chuťou. Ako je napríklad škorica, klinček, kardamon alebo aj sušený či čerstvý zázvor.

Veľmi zaujímavé je aj Ružové lasí, ktoré sa vyrába tak, že do jogurtu a vody sa pridá ružová voda, ktorá sa pridáva do indických sladkostí. Ak takéto lasí servírujete v skle, tak ho môžete celé zafarbiť do ružova pridaním trošky šťavy z červenej repy ešte pred rozmixovaním.

V horúcich letných mesiacoch je vhodné pridať do lasí mätové listy, ktoré rozmixujeme alebo ich môžeme nechať vyluhovať vo vode a potom do lasí pridať vodu aj s lístkami mäty. Príjemne ochladzuje v letných horúčavách aj bez ľadu.

Ak je človek s prevládajúcou kapha konštitúciou, má problém so zahlieňovaním, ale nechce si túto dobrotku odpustiť, tak si môže pripraviť vhodný nápoj nasledovne. Tentokrát zmieša jogurt s vodou v pomere 1:2 alebo 1:3, pridá lyžicu medu, pol lyžičky opraženého rascovca rímskeho, 3 semienka kardamonu, pol lyžičky čerstvého nastrúhaného zázvoru a po rozmixovaní vypije nechladené. To je dávkovanie na pol litra nápoja a takto pripravené lasí je vhodné piť na jar.

Ak sa chcete stať ozajstnými lasí–profesionálmi, tak je dobré aj vyrobiť si domáci jogurt z domáceho mlieka. Ale o tom inokedy…

Miro Maduda Bhaktanand
Učím ľudí, ako vziať zodpovednosť za svoje zdravie do vlastných rúk podľa ajurvédy. Učím ľudí, ako vziať život do vlastných rúk podľa duchovného odkazu jogy. Viacej informácií o mne si prečítajte tu>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • Nejnovější příspěvky
  • Rubriky
  • Nájdite konečné riešenie očisty Vášho tela

    Stiahnite si bezplatne ebook AJURVÉDSKY DETOX, KRÁĽ DOKONALEJ OČISTY A ZDRAVIA a objavte tajomstvo najdokonalejšej očisty

  • KONTAKT

    Iniciala s.r.o
    Dr.Lajčiaka 99
    032 42 Pribylina
    IČO: 44549580

    Ing.Miroslav Maduda

    miroslav@ayurvedainfo.sk

    +421 915 850 255