GHÍ, GHEE – Ajurvédske „superfood“.

Ghí je nielen klenotom ajurvédskej kuchyne, ale aj je aj ajurvédske „super food“.

Poznáme ho aj pod názvom prečistené maslo alebo prepustené maslo. Je to vlastne živočíšny tuk očistený o mliečnu bielkovinu, mliečny cukor a vodu.

Rastliny dokážu za pomoci vody, slnka a fotosyntézy vytiahnuť a metabolizovať živiny z minerálnej ríše a premeniť ich na hodnotnú organickú hmotu. Takže rastliny sú vlastne esenciou minerálnej ríše. Ak krava skonzumuje rastliny tak svojím jedinečným zažívacím traktom zužitkuje aj celulózu a vytvorí mlieko. Mlieko je tak vlastne esenciou rastlín. Z mlieka vyrobíme smotanu, čo je esenciou mlieka a zo smotany maslo, čo je esenciou smotany. Nakoniec vyrobíme z masla ghí, čo je esenciou masla. Takže ghí je vlastne esenciou, esencie, esencie, esencie…

Ghí je bohaté na antioxidanty, minerály a vitamíny a neobsahuje vodu, soľ a má minimálny obsah mliečnej bielkoviny a mliečneho cukru.  Je preto vhodné aj pre ľudí, ktorí netolerujú kazeín a laktózu.

Dá sa na ňom vyprážať až do 250° C a pri vysokých teplotách sa nerozkladá na voľné radikály.

Ghí stimuluje pečeň a lieči zápaly čriev a zápaly všeobecne. Ak sa v kuchyni napríklad popálime, tak prvá pomoc je potrieť popálené miesto ghí.

Používa sa ako nosič liečivých látok, ktoré dokáže dopraviť až do takých úrovní, do akých sa nedokážu dostať samé. Takže ak varíme na ghí, tak potraviny, bylinky a korenie majú dôkladnejší a hlbší účinok na náš organizmus.

Ghí rozpúšťa hlboko uviaznuté toxíny ktoré sú rozpustné len v tuku. Tie toxíny, ktoré sú rozpustné vo vode dokážeme vyplaviť močom alebo potom, ale lipofilné toxíny a lipofilné nestrávené emócie dokážeme rozpustiť len tukom.

Práve ghí ich dokáže uvoľniť z buniek a naštartovať metabolizmus tukov, pri ktorom telo začína spaľovať vlastný tuk ( aj s toxínmi)  na výrobu energie.

Preto sa pri ajurvédskej očiste užíva na lačno každé ráno stále sa zvyšujúce množstvo ghí. ( Uvoľnené toxíny sa potom ešte rozpúšťajú masážou a naparovaním a vyplavujú cez tráviaci trakt von z tela ).

Ghí pomáha aj užitočným mikróbom v našich črevách, ktoré ho doslova milujú. ( Mám na mysli mikróby, ktoré vyrábajú kyselinu maslovú).

Práve preto sa ghí stará o silnú imunitu. Podľa ajurvédy je dobré trávenie základom zdravia a my by sme sa mali o trávenie špeciálne starať. Preto by sme mali na tento trón nášho zdravia položiť zlatú korunu ghí.

Naviac ghí vnáša do nášho tela a mysle kvalitu pokoja a čistoty.

Najjednoduchšia domáca výroba ghí z kvalitného kúpneho masla je nasledovná:

Ja robím ghí z troch masiel a našej štvorčlennej rodine vystačí na týždeň. Rastlinné tuky na konzumáciu nepoužívame vôbec. Vložím teda tri kocky masla do hrnca s hrubším dnom a pri nižšej teplote ich postupne roztápam.

Keď sa celé roztopia, tak na vrchu začnú vytvárať bielu penu, ktorú z povrchu opatrne zbieram polievkovou lyžicou a vyhadzujem. Môže sa dať skŕmiť zvieratám, v zime si pochutili aj sýkorky. Zároveň sa z masla odparuje aj voda.

Zvyšky mliečnej bielkoviny sa usadzujú aj na dne a pomaličky začnú hnednúť. To dodáva ghí orieškovú chuť. Keď je ghí číre a zlatej farby, odtiahnem ho z plameňa, zozbieram a odstránim všetko, čo pláva na jeho hladine a prečistené maslo precedím cez gázu do skleneného pohára. Nechám ho vychladnúť v otvorenej nádobe aby sa odparila voda.

Hotové ghí po vychladnutí zmení svoju štruktúru a podobá sa husacej masti. Môžeme ho držať v chladničke aj rok alebo zatvorené pri izbovej teplote štvrť roka.

Ghí je výborný prostriedok pre tých, ktorí prechádzajú z mäsitej stravy na vegetariánsku, lebo konzumenti mäsa ho jedia hlavne kvôli živočíšnemu tuku. A tak, keď sa vegetariánske jedlá pripravujú na ghí, tak sa prechod veľmi uľahčí, lebo „abstinujúci mäsožravec“ dostane svoju dávku živočíšneho tuku.

V Indii – kolíske ajurvédy – sa ghí používalo ako platidlo. Pri narodení dieťaťa sa zakopávalo do zeme, aby sa pri jeho svadbe vykopalo a urobila sa hostina. V starých ajurvédskych textoch sa traduje, že storočné ghí vzkriesi aj mŕtveho.

Existuje viacero druhov ghí a viacero sofistikovanejších výrobných postupov, ale tento je na začiatok praktický a dostačujúci.

 

Miro Maduda Bhaktanand
Učím ľudí, ako vziať zodpovednosť za svoje zdravie do vlastných rúk podľa ajurvédy. Učím ľudí, ako vziať život do vlastných rúk podľa duchovného odkazu jogy. Viacej informácií o mne si prečítajte tu>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • Nejnovější příspěvky
  • Rubriky
  • Nájdite konečné riešenie očisty Vášho tela

    Stiahnite si bezplatne ebook AJURVÉDSKY DETOX, KRÁĽ DOKONALEJ OČISTY A ZDRAVIA a objavte tajomstvo najdokonalejšej očisty

  • KONTAKT

    Iniciala s.r.o
    Dr.Lajčiaka 99
    032 42 Pribylina
    IČO: 44549580

    Ing.Miroslav Maduda

    miroslav@ayurvedainfo.sk

    +421 915 850 255