Ajurvédsky domáci syr panýr.

Panýr, Paneer je domáci čerstvý syr vyrobený z kravského mlieka bez použitia zrážacieho činidla, ktoré je živočíšneho pôvodu.

V našej Škole praktickej ajurvédyŠkole ajurvédskej liečby jedlom sa podrobne učíme o jednotlivých vlastnostiach potravín a ich vplyve na naše zdravie. Kravské mlieko a výrobky z neho si stále držia druhú priečku v hitparáde ajurvédskych „superfood“ .

Panýr patrí bezpochyby ku skvostom ajurvédskej kuchyne a je známy už aj na Slovensku hlavne prostredníctvom indických reštaurácií.

Podľa ajurvédy vnáša čerstvý domáci syr panýr vyrobený z kravského mlieka do nášho tela kvalitu satvy, to jest kvalitu čistoty, harmónie, dobra a múdrosti.

Tvrdé syry, ktoré dostať v obchodoch a sú vyrobené s použitím enzýmu chymozínu alebo laktázy (ako zrážacieho činidla), vnášajú do nášho tela a mysle kvalitu tamas, to jest kvalitu lenivosti, letargie, temnoty a tuposti. To je dôsledok nielen samotného živočíšneho syridla, ale aj prímesí a dlhej doby zrenia a trvanlivosti (ako opaku čerstvosti).

Aby sme tvrdé syry vôbec strávili, tak sa k nim často pije víno, ktoré napomáha procesu trávenia alebo sa výdatne korenia, aby úplne neuhasili náš tráviaci oheň.

To, že máme v našich zemepisných šírkach takú záľubu v tvrdých syroch, vychádza okrem iného aj z toho, že naši predkovia nemali technické možnosti na uchovávanie čerstvého mlieka počas dlhšej doby a potrebovali mlieko „konzervovať“. To sa robilo viacerými spôsobmi a často sa pri tom hojne používala napríklad aj soľ so všetkými dôsledkami na zdravie človeka.

Význam panýru pre zdravie je mnohoraký. V prvom rade je panýr zdrojom kvalitných proteínov na posilnenie zubov a kostí. 100 gramov panýru obsahuje okolo 18 g proteínov. Tie uvoľňujú pri ich metabolizme energiu postupne, a tak po zjedení panýru cítime rovnomernú sýtosť dlhý čas. 100 gramov panýru uvoľnuje asi 290 kalórií.

Ak sa panýr pridá k akémukoľvek vegetariánskemu jedlu priamo pri jeho varení, tak je to jedlo sýtejšie, lahodnejšie. Ľahká vlastnosť zeleniny sa panýrom mierne zaťaží, čo napomáha harmonizácii dóše Váta v našom tele. Preto je vhodné panýr konzumovať hlavne v období jesene a zimy, kedy dóša Váta vládne v prírode a spôsobuje nám určité problémy ako nespavosť, bolesti kĺbov, nepravidelné zažívanie, plynatosť, studené končatiny, bolestivú menštruáciu, suchý kašeľ a podobne.

Okrem kvalitných proteínov a vápnika obsahuje panýr určité kyseliny, ktoré napomáhajú naštartovaniu procesu pálenia vlastných tukových buniek. Preto sa panýr používa v rozličných diétach na zníženie hmotnosti.

Tým, že niektoré kyseliny v panýre štartujú metabolizmus pálenia tukov, tak panýr napomáha liečbe srdcových problémov odstraňovaním tukov z artérií a podľa niektorých informácií napomáha liečbe rakoviny. Zatiaľ sa mi však nepodarilo získať dostupné lekárske štúdie, ktoré by to dokazovali, ale pracujem na tom.

Keď som zbieral fakty o panýre, tak som sa dočítal, že 100 gramov tvrdého syru obsahuje okolo 18 gramov nasýtených mastných kyselín, ktoré podporujú tvorbu LDL cholesterolu, čím sa zvyšuje riziko srdcovo – cievnych chorôb. 100 gramov panýru však obsahuje len necelé 2 g nasýtených mastných kyselín.

Ďalšou výhodou panýru je to, že neobsahuje soľ, alebo ak si ho predsa len prisolíte, tak obsahuje neporovnateľne menej soli, konkrétne sodíka, ako tvrdé syry, kde je soľ konzervant. Vieme, že soľ nepriaznivo pôsobí na zvyšovanie krvného tlaku. Mnohí ľudia, ktorí si liečia hypertenziu, majú tvrdé syry zakázané práve z tohto dôvodu.

Jedno z najznámejších jedál s použitím panýru je jeho kombinácia so špenátom, tzv. Palak panýr. Na nete je veľa receptov na túto dobrotku a ja si myslím, že toto jedlo by malo byť registrované ako liek 🙂 Kombinácia panýru a špenátu má na telo ohromné liečivé účinky.

Jedlo je bohaté nielen na zdravé a ľahko stráviteľné proteíny, ale aj magnézium a vitamíny A a K, draslík a fosfor. Toto jedlo z panýru a špenátu je vhodné nielen pri redukčných diétach, ale pozitívne vplýva na prácu svalov a srdca.

Znižuje krvný tlak a je veľmi vhodné aj pre tehotné ženy. Zároveň sa ľahko stráviteľný kazeín spolu so špenátom starajú o správne trávenie.

Najjednoduchšia domáca výroba panýru z kúpneho kravského mlieka je nasledovná:

Tri litre plnotučného kravského mlieka vydajú na panýr, ktorý naša štvorčlenná rodina spotrebuje za týždeň.

Mlieko dáme variť do hrnca s hrubším dnom a dbáme, aby neprihorelo. To je trochu problém, ak používame bežné hrnce a jediný spôsob, ktorý sa mi osvedčil, je sústavné miešanie mlieka drevenou vareškou. (Originálny hrniec s dvojitou stenou na preváranie mlieka som našiel len dvojlitrový. A nepomohla ani rada, aby som potrel dno hrnca maslom alebo ghí). Párkrát som síce uvaril mlieko tak, že som ho nechal v normálnom hrnci na variči bez miešania na nízkom plameni, ale to som strávil strážením mlieka proti vykypeniu vyše pol hodiny.

Keď mlieko začne vrieť, pridáme doň šťavu z dvoch alebo troch citrónov, ktorú sme si dopredu pripravili a precedili. Záleží na veľkosti a šťavnatosti plodov.

Odstavíme mlieko z plameňa a jemne zamiešame. Po chvíli sa začne mliečna bielkovina zrážať na povrchu a oddelí sa od srvátky zelenkavej farby.

Počkáme niekoľko minút, kým sa zrážanie ukončí a precedíme obsah hrnca cez plátno.

Srvátku môžeme zachytiť na ďalšie spracovanie (robí sa z nej vynikajúci výživný nápoj s mätou a trstinovým cukrom alebo sa v nej varí ryža, ktorá je potom neskutočne dobrá a výživná).

V plátenku zachytíme mliečnu bielkovinu, ktorá vyzerá ako čerstvý tvaroh. Prepláchneme ju pod studenou vodou, aby sa odplavili zvyšky citrónovej šťavy a syr trošku stvrdol. ( Raz som to zabudol prepláchnuť a dostal som vynikajúci syr s jemnou citrónovou chuťou a vôňou. To je výhoda, keď používate rastlinné zrážadlo).

Syr v plátenku necháme odkvapkať tak, že rohy plátenka spojíme a zviažeme do uzlíka a uzlík zavesíme napr. na balkón. Tak ako to robia bačovia na salašoch s ovčím syrom.

Takto vyrobený syr je mäkký ako tvaroh a môžeme ho používať na množstvo receptov ajurvédskej kuchyne a tiež na výrobu fantastických sladkostí. Harmonizuje dóšu Váta aj Pitta.

Ak chceme získať tvrdý syr, ktorý sa dá krájať na kocky (tie sa mimochodom pri varení netavia, ale zachovávajú si tvar) alebo vyprážať na ghí, tak syr v plátenku zaťažíme na noc na chladnom mieste a ráno máme tvrdý bochník syra, podobného ovčiemu.

Ja som si na tento účel kúpil praktickú nádobu za pár eur, ktorá má pružinu a po vložení syra s plátenkom do nádoby sa vrchnák s pružinou uzatvorí a sila pružiny vytlačí prebytočnú srvátku a vytvorí úhľadný bochník. Syr sa potom v tejto nádobke skladuje v chladničke.

Syr si môžete posoliť alebo skladovať prikrytý v chladničke týždeň.

Kto sa chce so syrom pohrať, môže použiť ako zrážadlo do mlieka jogurt, čím získate naozaj lahodný panýr. Do troch litrov mlieka potrebujete celý kvalitný biely jogurt.

Ako zrážadlo okrem citrónu a jogurtu môžete použiť aj ocot alebo samotnú syrovátku, ktorú necháte dva- tri dni v teple skysnúť.

Ak obetujete zo svojho času 30 – 40 minút, získate pre seba a svoju rodinu lahodný a liečivý ajurvédsky prírodný produkt, z ktorého sa vyrába mnoho tých najchutnejších jedál (napríklad s paradajkymi alebo v arašídovej omáčke 🙂

 

Miro Maduda Bhaktanand
Učím ľudí, ako vziať zodpovednosť za svoje zdravie do vlastných rúk podľa ajurvédy. Učím ľudí, ako vziať život do vlastných rúk podľa duchovného odkazu jogy. Viacej informácií o mne si prečítajte tu>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • Nejnovější příspěvky
  • Rubriky
  • Nájdite konečné riešenie očisty Vášho tela

    Stiahnite si bezplatne ebook AJURVÉDSKY DETOX, KRÁĽ DOKONALEJ OČISTY A ZDRAVIA a objavte tajomstvo najdokonalejšej očisty

  • KONTAKT

    Iniciala s.r.o
    Dr.Lajčiaka 99
    032 42 Pribylina
    IČO: 44549580

    Ing.Miroslav Maduda

    miroslav@ayurvedainfo.sk

    +421 915 850 255