Ajurvédsky apetizér

Tak ako v krbe vzniká pri horení z dreva teplo, dym, sadza a popol, tak aj v našom tele sa pri metabolizme potravy uvoľňuje energia a vzniká odpad („dym, sadza a popol“, čiže metabolické toxíny).

V oboch prípadoch je na to, aby vznikalo teplo a svetlo, potrebný silný oheň. Ak je v krbe slabý oheň, tak aj dva roky sušený buk len obhorí a narobí veľa sadzí a popola. Ak nehorí v našom tele silný tráviaci oheň, tak aj kvalitná a čistá potrava v bio kvalite uvoľní len málo energie a vznikne z nej veľa metabolických toxínov, ktoré zanášajú telo a spôsobujú choroby.

Takže prvé tajomstvo zdravia podľa ajurvédy je dobrý tráviaci oheň.

Ten v prvom rade zapríčiňuje kvalitné metabolizovanie potravy s malým množstvom odpadu. V druhom rade si dokáže poradiť s metabolickými toxínmi už usadenými v tele. To sa deje napríklad pri pôste. Ak tráviacemu ohňu v žalúdku prestaneme na nejakú dobu dodávať potravu, ktorú by trávil, vybehne zo žalúdka a začne tráviť najskôr usadené toxíny a ak sa pôst včas nepreruší, tak aj ostatné tkanivá.

V našom tele je 40 druhov ohňa, z toho najdôležitejší je tráviaci oheň v žalúdku – džatar agni.

(Nemenej dôležitý je aj ten v mozgu  a o človeku, ktorý ho má silný a pravidelný, sa hovorí „tomu to páli…“ )

 Ak vyhasne oheň v krbe, tak sa miestnosť ochladí. Ak vyhasne tráviaci oheň v našom tele, tak vyhasne aj ľudský život a telo vychladne.

Preto sa o udržiavanie tráviaceho ohňa v dobrom stave treba starať s plnou vážnosťou. Dobré trávenie znamená dobré zdravie.

Tráviaci oheň môžeme podporovať vhodným korením. Tu je však potrebné poznať zákonitosti ajurvédy, aby sme spolu s rozdúchavaním tráviaceho ohňa príliš nerozdúchali aj dóšu pitta a nespôsobili jej disharmóniu. Tak sa dá ľahko prísť k páleniu záhy alebo k žalúdočným vredom. Učíme sa o tom podrobne v našej Škole praktickej ajurvédy.

Alchýmia využívania korenia je nádherné učenie a my ho podrobne rozoberáme aj v našej Škole ajurvédskej liečby jedlom.

Takže alfa  a omega zdravia a tiež ajurvédskeho priebežného detoxu, je starostlivosť o tráviaci oheň a dobré trávenie.

Len dobré trávenie zabezpečí, aby sa potrava nestala pre naše telo otrava a jedlo sa nestalo jedom.

A práve na tento účel sa využívajú ajurvédske apetizéry.

Ak máme tráviaci oheň slabý, následkom čoho nemávame chuť do jedla, necítievame hlad, po jedle cítime ťažobu a ráno cítime v žalúdku ešte nestrávené jedlo z minulého dňa, je potrebné naštartovať trávenie.

Najlepšie je navštíviť ajurvédskeho terapeuta a nechať si urobiť diagnostiku a vypracovať životosprávu na mieru.

Dovtedy však môžeme zobudiť náš tráviaci oheň pred jedlom pomocou apetizéra.

Najjednoduchšie je zjesť 15 minút pred jedlom koliesko čerstvého zázvoru alebo osminku citrónu posypaného himalájskou čiernou soľou. Prípadne pohrýzť pár lístkov Rukoly.

Ak si však chceme naozaj pochutiť a zároveň zobudiť tráviaci oheň, (a zamachrovať pred polovičkou),  tak je dobré urobiť si nasledovný apetizér.

Použijeme naň čerstvý špenát – jedno balenie je pre dve osoby. Ďalej použijeme korenie senovka grécka, semienka čiernej horčice, semienka sézamu, čiernu himalájsku soľ.

Na ghí krátko opražíme sézam, semienka čiernej horčice a keď začnú v oleji pukať a rozvoniavať, pridáme senovku grécku. Pri tej musíme dávať pozor, aby sme ju neprepálili, lebo jedlo by bolo príliš horké. Nasypeme do hrnca umyté lístky čerstvého špenátu a chvíľu posmažíme na ghí s korením. Potom podlejeme trochou vody a dusíme prikryté asi 20 minút. Tesne pred koncom pridáme soľ a môžeme pridať aj lyžičku hnedého cukru.

Množstvá ingrediencií neuvádzam, tie si je potrebné vyskúšať a nastaviť podľa ajurvédskej konštitúcie. Ľudia typu kapha a pitta majú tento apetizér radšej viac horký, lebo horká chuť je pre nich liečivá. Ľudia typu Váta ho majú radšej slanší a s cukrom, lebo slaná a sladká chuť harmonizuje Vátu. Pre vátu je vhodné pridať do apetizéra tesne pred dokončením trochu sladkej smotany.

Apetizér sa jedáva pred jedlom a potom sa pokračuje polievkou, hlavným jedlom a sladkosťou.

Takže mlsajte a liečte sa 🙂

Miro Maduda Bhaktanand
Učím ľudí, ako vziať zodpovednosť za svoje zdravie do vlastných rúk podľa ajurvédy. Učím ľudí, ako vziať život do vlastných rúk podľa duchovného odkazu jogy. Viacej informácií o mne si prečítajte tu>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • Nejnovější příspěvky
  • Rubriky
  • Nájdite konečné riešenie očisty Vášho tela

    Stiahnite si bezplatne ebook AJURVÉDSKY DETOX, KRÁĽ DOKONALEJ OČISTY A ZDRAVIA a objavte tajomstvo najdokonalejšej očisty

  • KONTAKT

    Iniciala s.r.o
    Dr.Lajčiaka 99
    032 42 Pribylina
    IČO: 44549580

    Ing.Miroslav Maduda

    miroslav@ayurvedainfo.sk

    +421 915 850 255